Online interactieve workshops april- mei 2021 via Zoom of Teams(gratis)

 

 

 

Workshop genealogie. Elke maandagochtend van 10:00-11:00u. via Teams

In deze workshop leer je hoe je informatie over jouw stamboom opzoekt.

 

Tijdens deze workshop volgt een korte uitleg van de mogelijkheden die internet en de diverse archieven ons bieden.

 

Daarna kun je zelf op zoek naar gegevens over je voorouders, waarbij we je eventueel kunnen ondersteunen.

 

Oefenen met het gebruiken van uw Digid. Elke dinsdagochtend van 10:00-11:00u via Teams

Vindt u het gebruiken van uw Digid ook lastig? Zou u hiermee willen oefenen?

 

In deze online workshop laten we u stap voor stap zien:

 

Hoe u kunt inloggen met uw Digid op een website van b.v. de overheid, de belastingdienst, uw zorgverzekeraar, de GGD, etc

Hoe u online een afspraak kunt maken voor een Coronatest of vaccinatie( zodra u daar een uitnodiging voor ontvangen hebt!)

Hoe u extra veilig kunt inloggen met uw Digid door gebruik te maken van de DigiD App op uw mobiele telefoon of tablet.

Misschien heeft u nog geen DigiD  en vindt u het lastig deze aan te vragen en/of te activeren? Ook daarvoor hebben wij een online les klaar, met een oefenomgeving, waar u eerst veilig kennis kunt maken met de DigiD website.

 

 

Online workshops over veilig internetten. Elke woensdagochtend van  10:00-11:30u via Zoom

 

Als je veilig wilt internetten, is het belangrijk dat jouw Windows-computer goed beveiligd is tegen computervirussen. Ook de beveiliging van de browser, het programma waarmee je websites bekijkt, is belangrijk als je van internet gebruik maakt. Tijdens de online workshop Veilig internetten op een Windows-computer leer je hoe je dit voor elkaar krijgt. Ook krijg je informatie over programmas waarmee je onder meer trackers (systemen van bedrijven die jouw internetgedrag volgen) en pop-ups (extra vensters die ineens verschijnen) kunt tegengaan. Je volgt de workshop via het videobelprogramma Zoom.  

 

Om deel te kunnen nemen aan deze  workshop in Zoom ontvangt u  een aantal dagen van te voren  een uitnodiging via een link. Deze link ontvangt u  van de docent

 

Online Workshop werken met mappen en bibliotheken (Windows 10). Elke woensdagmiddag van 14:00-15:00u via Zoom

Werken met mappen en bibliotheken doe je in de Verkenner. Hierin staan de standaard mappen van Windows: Documenten, Afbeeldingen Muziek, Videos. In deze mappen worden alle bestanden opgeslagen, liefst in afzonderlijke submappen per onderwerp. Hoe hou je nu overzicht over al die verzamelde bestanden? Bibliotheken vereenvoudigen dit overzicht: zo kun je gemakkelijk een uitgebreide reportage maken van een huwelijksfeest of je houdt een overzicht bij van alle briefwisseling, e-mails, fotos en andere zaken van je sportvereniging. Een andere toepassing is het maken van een gedocumenteerd digitaal album van je vakanties. Bibliotheken zijn een hulpmiddel om je gegevens overzichtelijker weer te geven en gegevens sneller te vinden.

 

Phishing en WhatsApp-fraude. Elke donderdag van 10:00-11:00u.via Teams

Tijdens de workshop Phishing en WhatsApp-fraude leer je hoe je omgaat met mails van afzenders die jouw gegevens willen hebben, bijvoorbeeld om aan jouw geld te komen (phishing). Ook leer je hoe je veilig kunt WhatsAppen of online bankieren. De workshop vindt plaats via Teams, een programma waarmee je kunt videobellen.

 

Om deel te kunnen nemen aan deze  workshop in Teams ontvang je een aantal dagen van te voren  een uitnodiging via een link. Deze link ontvang je van de docent.

 

Bent u  onbekend met Teams en/of  heeft u  vragen. Geef dat door aan de docent zodra u de uitnodiging ontvangen heeft.  Dan ontvangt u  van de docent instructies hoe je moet inloggen in Teams. 

 

 

 

=========================================================================================================

 

 

 

OPROEP ERVARINGSDESKUNDIGEN OUDERENADVISERING

 

 

 

Stichting Welzijn Lingewaards (SWL) en Senioren Netwerk Lingewaard (SNL) zijn op zoek naar ervaringsdeskundigen die hun kennis en inzichten willen delen over eenzaamheid, wonen, financiën, gezond leven en het contact met de instanties (bv. de gemeente). Deze ervaringsdeskundigen zijn hard nodig om het project ouderenadviseurs door te ontwikkelen en te laten slagen. In dit bericht leest u meer.

 

 

 

Project ouderenadviseurs

 

In Lingewaard is het project ouderenadviseurs gestart om senioren te ondersteunen bij vragen die ze in hun levensfase tegenkomen. Het project is mogelijk gemaakt door een landelijke subsidie en ondergebracht bij de Stichting Welzijn Lingewaard(SWL).Het wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met het Senioren Netwerk Lingewaard(SNL).

 

Het is de bedoeling om ouderen laagdrempelige ondersteuning te bieden voor problemen die ze niet zelf het hoofd weten te bieden. Lokale vrijwilligers gaan samen met hen kijken naar oplossingen die hun zelfstandigheid en fijn thuis leven zo lang mogelijk kunnenwaarborgen. Deze vrijwilligers worden geschoold om wegen zoeken om bijvoorbeeld eenzaamheid tegen te gaan. Maar zij kunnen ook worden ingeschakeld bij vragen rondom wonen, financiën, gezond, actief participeren, etc.

 

De vrijwilligers gaan deel uitmaken van een lokaal netwerk in alle kernen in Lingewaard. Voor hen wordt een speciale training voor ouderenadviseurs ontwikkeld.

 

 

 

Ervaringsdeskundigen hard nodig

 

Om die training goed  te laten aansluiten op de  Lingewaardse behoeften zijn wij op zoek naar lokale  ervaringsdeskundigen, die hun kennis, inzichten en ideeën willen delen. En dan kan het gaan over sociaal isolement, wonen, financiën , gezond leven, voorzieningen in of rond huis, de rol van de gemeente en vrijwilligersorganisaties. Kortom over van alles dat de zelfstandigheid kan bevorderen van thuiswonende ouderen.

 

Mede op basis van de inbreng van deze ervaringsdeskundigen zal een eigen  Lingewaardse training van ouderenadviseurs ingericht.

 

Wie zoeken we?

 

Wij zijn op zoek naar Lingewaarders die ons als ervaringsdeskundige inzicht willen verschaffen over wat in hun ogen van belang is bij en voor de ondersteuning van senioren. Belangrijk daarbij is dat:

 

U woonachtig bent in Lingewaard

U vanuit uw eigen leefwereld en ervaringen mee kunt denken over één of meer van de thema s die ouderen raken. Dit zijn eenzaamheid, wonen, financiën, gezond en actief blijven en contact met instanties.

U bereidt bent een aantal dagdelen met ons mee te denken

Twijfelt u? Dan mag u ons ook altijd even bellen of mailen via de onderstaande contactgegevens. Dan kijken we samen of er een match is.

 

 

Aanmelden?

Als u dat wilt (en we zitten echt op u te wachten!) neem dan contact op met  het kantoor van het SWOG tel: 0481 424834 . U kunt ook mailen :swogendt@gmail.com

 

 

Inlichtingen kan onze voorzitter René Abels geven tel.: 06-53395431.

 

Gendt, 21-1-2021

 

 

 

=====================================================================================

 

Activiteiten Swog

 

 

 

Alle activiteiten van de Swog zijn weer tijdelijk gestopt.

 

Wij hopen dat deze stopzetting voor een korte periode is.

 

 

Als de activiteiten weer opgestart mogen worden krijgt u een berichtje van ons.

 

 

 

Wij wensen u een goede gezondheid.

 

 

 

Bestuur Swog

 

 

====================================================================================

 

Een praatje via de Zilverlijn

 

 

 

De zilverlijn is een belservice voor ouderen die behoefte hebben aan een luisterend oor of een goed gesprek.

 

 

 

Alle gesprekken zijn vertrouwelijk en kosteloos.

 

 

 

Wilt u deelnemen aan de Zilverlijn dan kunt u zich aanmelden via het contactformulier op de website: ouderenfonds.nl/zilverlijn of telefonisch 088 344 2000

 

 

 

=====================================================================================

 

 

Goedkope rijbewijskeuring

 

 

Senioren die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht eens per maand bij Fysiotherapie Markt 5 Gendt

 

 

Voor informatie en een afspraak belt u naar het landelijke afsprakenbureau: 036-7200911 Zelf een datum reserveren kan via de website: www.rijbewijskeuringsarts.nl